Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Πιάστηκαν στα χέρια με τους περιφερειακούς συμβούλους!



Με ψήφους 5-4 ενέκρινε η Επιτροπή την επένδυση στο Κράσι - Στα χέρια κάτοικοι της περιοχής με περιφερειακούς συμβούλους -Περιφέρεια: δεν μας ακουμπούν οι απειλές

Ακόμη και ... χειροδικίες προκάλεσε το "ναι" της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για το Υβριδικό Πάρκο στο Κράσι, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, με ψήφους 5-4 άναψε το "πράσινο φως" στο έργο. Από τη συνεδρίαση - την τέταρτη στην οποία "έρχεται" το θέμα - δεν έλειψαν οι εντάσεις...

Πέραν της λεκτικής επίθεσης προς τον περιφερειακό σύμβουλο Ν.Ξυλούρη, στον οποίο αποδόθηκαν και χαρακτηρισμοί, εκτυλίχθηκαν σκηνές που θύμισαν ... στούντιο του ΑΝΤ1, καθώς κάτοικοι της περιοχής που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, εξοργισμένοι δε δίστασαν να εκσφενδονίσουν ποτήρια με νερό εναντίον των κ.κ. Καλογερή και Αλεξάκη, ενώ κατόπιν όταν μπήκε στη μέση ο Νίκος Ξυλούρης, επικράτησε ένταση, με τον περιφερειακό σύμβουλο και τους κατοίκους ... να πιάνονται στα χέρια!


Από την επεισοδιακή συνεδρίαση
Χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο έληξε πριν πάρει περαιτέρω έκταση.

Με αφορμή τις αντεγκλήσεις και τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύτηκαν κατά μελών της Επιτροπής από ομάδα πολιτών ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής δήλωσε: «Όλοι πρέπει να σεβόμαστε την διαφορετική άποψη ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με αυτήν. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι μέλη της Επιτροπής δεν ενδίδουν σε πιέσεις και απειλές, και αποφασίζουν με γνώμονα το συμφέρον της Κρήτης και των πολιτών της».
"Ναι" στην επένδυση

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος έδωσε ένα τελεσίδικο "ναι" στην «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» που σχεδιάζει την επένδυση στην περιοχή με 4 ακόμη συνοδά αιολικά πάρκα.
Η επιφυλακτική θέση των περισσότερων δεν κρύφτηκε ούτε στη συνεδρίαση, ωστόσο δεν μπόρεσε να βάλει φρένο στη φιλόδοξη επένδυση, που ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική περιβαλλοντική ζημιά, αν δεν τηρηθούν ορισμένες προϋποιέσεις. Το βασικότερο στοιχείο που φαίνεται ότι επηρεάζει είναι οι μεγάλες εκσκαφές, η παρέμβαση με τις δυο δεξαμενές που ούτε...λίμνες θα είναι, ούτε...τάφρος-κάτι ενδιάμεσο!
Σύλλογοι της περιοχής μιλούν για μια «φαραωνική επένδυση» που όπως λένε θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα θα καταστρέψει το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς η επένδυση γίνεται δίπλα στο μοναδικής βιοποικιλότητας Αζιλακόδασος.
Επίσης τονίζουν ότι εκτός των άλλων ότι με το σχεδιασμό αυτό δρομολογείται η ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία! Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η επένδυση αυτή θα έχει μόνο κέρδη για τους ιδιοκτήτες και οδυνηρές παρενέργειες για την υγεία των κατοίκων.
Όπως τονίζουν, "τα δεδομένα δείχνουν ότι το έργο θα είναι πρωτίστως ζημιογόνο για τον τόπο και δευτερευόντως επικερδέστατο για την εταιρεία, καθότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα που η τοπική κοινωνία θα αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν τραγικές επιπτώσεις στην υγεία (αύξηση καρκινογενέσεων, νεοπλασιών κ.λπ.), και ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία".
Υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει καταστροφή του σπάνιου οικοσυστήματος, απώλεια της δημόσιας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας των δεσμευμένων εδαφών και αλλοίωση του κλίματος...

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής, Ν.Καλογερής, εισηγήθηκε υπέρ της επένδυσης υπό προϋποθέσεις, δηλαδή να γίνει δεκτή η επένδυση αρκεί να τηρηθούν κάποιοι όροι, που θα διαφυλάξουν τη φυσιογνωμία του περιβάλλοντος.



Ένταση λόγω ... Ξυλούρη

Ένταση προκλήθηκε όταν ξεκίνησε η τοποθέτηση των συμβούλων επί του θέματος. Συγκεκριμένα, όταν ο Νίκος Ξυλούρης τοποθετήθηκε, ουσιαστικά υπέρ της επένδυσης, αρκετοί αντέδρασαν, ενώ ακούστηκαν βαριές κουβέντες... Κάποιοι έκαναν λόγο για προδοσία, ενώ άλλοι είπαν ότι ο κ. Ξυλούρης είναι μέρος του συστήματος, ως υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ.
Ευτυχώς με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα...
Ανακοίνωση της Περιφέρειας
Στην  σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή,  τα μέλη της αποφάσισαν θετικά κατά πλειοψηφία την δημιουργία του αντλησιοταμιευτικού σταθμού στα Μάλλια και το Κράσι του δήμου Χερσονήσου.
Η Επιτροπή χωρίς να υποβαθμίζει τα περιβαλλοντικά ζητήματα που τίθενται
από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, θεώρησε ότι η συμβολή του στην ενίσχυση και σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης, καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων είναι εξαιρετικά σημαντική.
Η θετική γνωμοδότηση δόθηκε υπό όρους που να διασφαλίζουν τους φυσικούς πόρους της περιοχής και την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Στη συνέχεια η Επιτροπή γνωμοδότησε για τα 4 αιολικά πάρκα που θα παράγουν ρεύμα για το αντλησιοταμιευτικό, λαμβάνοντας υπόψη την μελέτη που εκπονείται από το Πολυτεχνείο Κρήτης με τη συμβολή του  Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την χωροθέτηση  ανεμογεννητριών στην Κρήτη.
Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά για τα αιολικά πάρκα στις περιοχές Σπίνα Χανίων και Καλή Συκιά Ρεθύμνου, μεγάλα τμήματα των οποίων περιλαμβάνονται σε ζώνες προστασίας του γυπαετού. Τα μέλη της Επιτροπής εκτίμησαν ότι θα πρέπει να προηγηθεί απαραίτητα σχετική μελέτη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που θα καθορίσει εάν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ανεμογεννητριών και σε ποιες θέσεις.
Ακόμα η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά για το αιολικό πάρκο στις Καρίνες Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, θεωρώντας ότι πρέπει να εξεταστεί διεξοδικότερα η τυχόν επίδραση του αιολικού πάρκου σε αδειοδοτημένες χρήσεις του πρωτογενή τομέα που υπάρχουν στην περιοχή. Τέλος η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στην θέση Πλακάκια του δήμου Πλατανιά Χανίων.


"Δεν ενδίδουμε σε εκβιασμούς και απειλές"!

Η Περιφέρεια Κρήτης, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας αναφορικά με τον υβριδικό σταθμό στο Κράσι
"Δεν ενδίδουμε σε εκβιασμούς και απειλές"!
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
"Με αφορμή τις χθεσινές αντεγκλήσεις-μικροεντάσεις που σημειώθηκαν από μεμονωμένα άτομα κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, καταδικάζουμε την προσπάθεια εκφοβισμού και τις επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, κατά την άσκηση της θεσμικής λειτουργίας οργάνων της Πολιτείας.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπως όλα τα όργανα της Περιφέρειας Κρήτης  εξαντλεί κάθε δυνατότητα διαβούλευσης και διαλόγου με τους Πολίτες, τις οργανωμένες ομάδες και φορείς για τα θέματα, τα οποία εισέρχονται προς συνεδρίαση και λαμβάνει υπόψη πολύ σοβαρά την άποψή τους.
 Κάθε προσπάθεια επηρεασμού της βούλησης των μελών των θεσμικών οργάνων, έξω από το πλαίσιο της διαβούλευσης αλλά και του δημοκρατικού διαλόγου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί.
 Η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει τη θεσμική, πολιτική, επιστημονική και τυπική νομιμοποίηση να αποφασίζει για τα θέματα των αρμοδιοτήτων της  αυτοτελώς και με έγκυρο τρόπο, για να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο της στον τομέα της Ανάπτυξης της Κρήτης.
 «Όλοι πρέπει να σεβόμαστε την διαφορετική άποψη ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με αυτήν. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι μέλη της Επιτροπής δεν ενδίδουν σε πιέσεις και απειλές, και αποφασίζουν με γνώμονα το συμφέρον της Κρήτης και των πολιτών της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής.

πηγή: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: