Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

“Πράσινο φως” για την ενεργειακή επένδυση στον Αθερινόλακκο Από την επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης

“Πράσινο φως”  για την επένδυση  στον Αθερινόλακκο

Το “πράσινο φως” για την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ενεργειακή επένδυση-ηλιθερμικής τεχνολογίας- στην Ευρώπη έδωσε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Πρόκειται για το μεγάλο ηλιοθερμικό σταθμό ισχύος 38MW, που θα γίνει στις “Πλαγιές” Αθερινόλακκου, του δήμου Σητείας σε έκταση 1047 στρεμμάτων με συνολικό κόστος επένδυσης 141 εκατομμύρια ευρώ!
Ο ηλιοθερμικός σταθμός της “NUR-MOH” είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη (Motor Oil Hellas) και των Εγγλέζων (της Nur Energy) που συμμάχησαν για την δημιούργησουν μια εγκατάσταση που θα βοηθήσει τα μέγιστα, όπως εξήγησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μπουτάρης, στο ενεργειακό της Κρήτης.
“Ο ηλιοθερμικός σταθμός χρησιμοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία για να παράγει ατμό. Ο ατμός μέσω ατμοστρόβιλου περιστρέφει ηλεκτρογεννήτρια και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια” εξήγησε ο κ. Μπουτάρης στην επιτροπή που κατά πλειοψηφία ενέκρινε το σχέδιο και την επένδυση όσον αφορά το περιβαλλοντικό της μέρος.
“Είναι μια μεγάλη επένδυση στην οποία δεν μπορούσαμε ασφαλώς να πούμε όχι παρά τις επιμέρους ενστάσεις ή απορίες που υπάρχουν” εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής.
“Υπάρχουν πραγματικά επιμέρους ζητήματα όπως είναι τα πολλά κάτοπτρα,πώς το νερό θα έρχεται και θα απομακρύνεται, τα γενικότερα περιβαλλοντικά τα οποία και μπαίνουν ως αυστηροί όροι στην εγκριτική απόφαση της επιτροπής” τονίζει ο Καλογερής, ο οποίος και τόνισε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να εισαχθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης το οποίο έχει ήδη πολλά θέματα.

Οι δυσκολίες

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια επένδυση είναι πρωτοφανής για την περιοχή μας και από τις λίγες στην Ευρώπη- το πάρκο της Σεβίλλης είναι πολύ μικρότερο.
Ακόμη και οι υπηρεσίες που ανέλυσαν την ΜΠΕ της επένδυσης δεν είναι απολύτως γνώστες ενός τέτοιου σχεδίου και αυτό το παραδέχθηκαν οι πάντες.
Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά:
- Το νερό που θα ζεσταίνεται θα έρχεται με καράβια και στη συνέχεια πρέπει να γίνει εγκατάσταση για την παροχέτευση αφού είναι η θερμοκρασία του απαγορευτική για να το ρίχνουν στη θάλασσα.
- Η εγκαινίαση 21.000 κατόπτρων εκ των πραγμάτων δημιουργεί πρόβλημα έτσι κι αλλιώς...
- Η αλλαγή των μονάδων στο φυσικό αέριο που προγραμματίζει η ΔΕΗ πρέπει να προβλέπεται και από την εταιρεία που πρέπει με βάση την ΜΠΕ, να ακολουθήσει τους όρους.
Σε κάθε περίπτωση το ηλιοθερμικό πάρκο λειτουργεί με φυσική, ηλιακή ενέργεια και αυτό είναι πλεονέκτημα, ενώ θα δημιουργήσει και τουλάχιστον 40 θέσεις εργασίας σε πρώτη φάση-μόνο για τον καθαρισμό των “καθρεπτών” απαιτούνται 28-30 άτομα.

πηγή: patris.gr

1 σχόλιο:

jdim είπε...

αναρωτιέμαι γιατί θα χρειάζεται να ρίχνουν το ζεστό νερό εκτός του "κυκλώματος" της τουρμπίνας που θα παράγει ρεύμα. Αν ρίχνουν το ζεστό νερό ουσιαστικά θα "πετάνε" την ενέργεια που χρειάστηκε για να ζεσταθεί, φαντάζομαι ότι κάτι άλλο θα συμβαίνει και θα περιγράφεται στην τεχνική μελέτη. Αντίστοιχο είναι το θέμα με τον λευκό "καπνό" από τις κωνοειδείς τσιμεντένιες καμινάδες της ΔΕΗ στα λιγνιτορυχεία που είναι πύργοι ψύξης νερού και το λευκό σύνεφο είναι ατμός (νεράκι)...
Φαντάζομαι αν χρειάζεται να "απορίπτουν" ποσότητες νερού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ποτίζονται οι ελιές στην περιοχή...
Το ότι θα το έχει ζεστάνει ο ήλιος δεν νομίζω ότι το κάνει επικίνδυνο...