Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ



Την Πέμπτη με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε μια ιστορική απόφαση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα: Αποφάσισε να στηρίξει τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα με ενισχυμένο προυπολογισμό αφού οι τράπεζες αρνούνται ουσιαστικά να χρηματοδοτήσουν ή και να εγγυηθούν έργα αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο.
Η απόφαση αυτή θα προχωρήσει στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια θα δούμε να υλοποιείται με τελικές αποφάσεις και έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα από τους πόρους του ΕΣΠΑ. 
Η εξέλιξη αυτή προφανώς και μοιάζει ως το φως στο τούνελ των ατελείωτων μεγάλων οδικών έργων που έχουν σταματήσει στη χώρα και δεν προχωρούν και παράλληλα στην αναζωογόνηση των κατασκευαστικών εταιρείων που θα μπουν και πάλι στο χορό των δημοσίων έργων υποδομής, όταν το προηγούμενο διάστημα έκλεινε η μία μετά την άλλη, εγκαταλείποντας έργα όπως για παράδειγμα στο νομό Λασιθίου όπου τα εκτελούμενα έργα του ΒΟΑΚ καρκινοβατούν.
Το ερώτημα ωστόσο είναι ποια έργα θα προταχθούν σε αυτή τη διαδικασία και ποια από αυτά έχουν σχέση με την Κρήτη; Θα είναι ο ΒΟΑΚ στο πρόγραμμα αυτό;
Η αλήθεια είναι πως σε όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα - κυρίως στο παρασκήνιο - αλλά και με όσα έχουν γραφτεί στον τύπο, η προτεραιότητα που έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά και αναπαράγουν οι Ευρωπαίοι, δεν σχετίζεται καθόλου με το νησί. Κι αυτό παρά τη διαπιστωμένη, χρόνια ολιγωρία του ελληνικού κράτους να στηρίξει τις βασικές συγκοινωνιακές υποδομές της Κρήτης.
Είναι σαφές και συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον, πως προτεραιότητα έχουν οι πέντε μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας. Το πλάνο περιλαμβάνεται άλλωστε και στο σχεδιασμό που παρουσίασε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης στην Ευρώπη, έχει υιοθετήσει η task force του κ. Ραϊχενμπαχ και προωθείται κανονικά, χωρίς να περιλαμβάνονται τα μεγάλα έργα και οι οδικές υποδομές της Κρήτης.
Είναι προφανές πως οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτά, αλλά το ίδιο φαίνεται να κάνουν και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας που διαχειρίζονται το σκέλος των πολιτικών αποφάσεων που είναι καθοριστικές για την εξέλιξη των έργων.
Κοντολογίς, για την Κρήτη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη ούτε σχεδιασμός για την υλοποίηση του ΒΟΑΚ, των υπόλοιπων δρόμων και του κεντρικού αεροδρομίου στο Ηράκλειο.
Για τα έργα αυτά δεν υπάρχουν ούτε δεσμεύσεις κονδυλίων από το περιβόητο πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης - όπως συμβαίνει με τους οδικούς άξονες της ηπειρωτικής χώρας - ούτε σαφής προοπτική χρηματοδότησης που να προκύπτει από κάποιο σχεδιασμό. Απλά, η Κρήτη είναι απούσα από τα μεγάλα μελλοντικά έργα.
Κι αυτό συμβαίνει όταν διανύουμε το τελευταίο διάστημα της προεκλογικής περιόδου και ήδη άρχισαν οι αφηρημένες και θεωρικές αναφορές των πολιτικών αρχηγών στα μεγάλα έργα του νησιού, με πρώτο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι οι υπόλοιποι στο διάστημα που απομένει.
Είναι προφανές πως το αναπτυξιακό διακύβευμα των εκλογών για το νησί δεν είναι άλλο από τις σαφείς δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για τα έργα που ούτως ή άλλως οφείλει το ελληνικό κράτος στο νησί, όχι λόγω οποιουδήποτε ψηφοθηρικού κόστους - ως είθισται - αλλά πρωτίστως λόγω της δυναμικής που έχει αναπτύξει στην οικονομία και επειδή επί σειρά ετών οι δημόσιες δαπάνες υστερούν έναντι της ανάπτυξης που έχει δημιουργήσει ο ιδιωτικός τομέας.
Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να απαντηθεί με πειστικό τρόπο, είναι ένα: Ποιος είναι και με ποια στοιχεία ο προγραμματισμός που έχει γίνει για τα μεγάλα έργα της Κρήτης;
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ      

Δεν υπάρχουν σχόλια: